Alleen wonen,
the basics op een rijtje
Tot je 18e verjaardag heb je toestemming van je ouders of voogd nodig om alleen te gaan wonen en om je adres te veranderen.

Als je 18 bent, ben je meerderjarig. Dan kan je zelf beslissen waar je gaat en staat. Je kan zelf een huurcontract sluiten, een verzekering nemen …  Dit betekent ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor je daden, dus ook voor de schade die je aanricht.

Wil je alleen gaan wonen, dan moet je je voorbereiden. Er komt heel wat bij kijken.

Check het verhaal van Sien, die het snapchataccount van Jongerengids overnam.

Even op een rijtje:

 • Alleen wonen kost behoorlijk wat geld.
  Ga na of je voldoende stabiele inkomsten hebt om deze stap te zetten. Twijfel je, bekijk dan eens met je ouders of iemand van het JAC wat voor jou haalbaar is.
 • Alleen wonen vraagt tijd.
  Je moet immers een plek zoeken, verhuizen, inrichten, een leverancier voor gas, water en elektriciteit kiezen, een brandverzekering afsluiten, je domiciliëren …
 • Alleen wonen is papierwerk (huurcontract, verzekeringen …)
 • Alleen wonen is een grote verandering, ook emotioneel.
  Het kan fantastisch zijn, maar even goed kan je je af en toe eenzaam voelen.
 • Alleen gaan wonen doe je niet alleen.
  Bespreek het eerst eens met je ouders, vrienden, voogd, het JAC, het CLB of de sociale dienst van je school ...

Denk goed na wat je precies wilt. Is het een plek om tijdelijk te verblijven? Of ga je voor een vaste stek? Ga je er alleen wonen of huur je samen met vrienden? Denk ook goed na over het bedrag dat je maandelijks kan spenderen aan huur en vaste kosten. Informeer jezelf ook over je rechten en plichten als huurder, bijvoorbeeld bij de Huurdersbond.

Vind je geen woonst omdat verhuurders je te jong vinden (ook al ben je meerderjarig)? Dan word je gediscrimineerd. Laat het niet gebeuren en neem contact op met Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum.