Is alles
wat online staat
de waarheid?
Nee

Wikipedia

Wikipedia is één van de sites die het meest gebruikt wordt om informatie op te zoeken, bijvoorbeeld voor huistaken. Het is een virtuele encyclopedie waar je over zowat alle onderwerpen meer komt te weten.

Het bijzondere aan Wikipedia is dat iedereen er artikels op kan en mag zetten. Daardoor is de informatie niet altijd correct. Er worden voortdurend controles uitgevoerd maar toch glippen er nog foutjes door het net.

Als je zeker wil zijn over de informatie, kan je best nakijken op andere sites of het klopt.

Humoristische websites

“Regering wil zwangerschap beperken van 9 tot 6 maanden” of “David Guetta verliest USB-stick met zijn hele set op.” Doen dergelijke nieuwsberichten je de wenkbrauwen fronsen? Gelijk heb je!

Heel wat websites zien eruit als nieuwssites, maar zijn eigenlijk bedoeld om mensen aan het lachen te brengen. We noemen dat ‘satire’. De bekendste voorbeelden zijn www.rechtzetting.be, www.raaskalderij.be en www.tvolen.be.

Opletten dus! En best altijd eens klikken op ‘over ons’. Want daar staat het ook letterlijk te lezen: ‘onze berichtgeving strookt op geen enkele manier met de werkelijkheid.’

Bubbel

Bovendien krijg je ook maar beperkt informatie te zien. Facebook zorgt er bijvoorbeeld voor dat enkel zaken verschijnen op je tijdlijn die jij interessant vindt. Daardoor lijkt het alsof iedereen hetzelfde denkt als jou. Terwijl het tegendeel waar is. De NOS uit Nederland legt hier goed uit hoe Facebook werkt en hou het jouw wereldbeeld verandert.

Trusty

Zie je de blauwe uil onderaan deze pagina? Dat is Trusty. Hij waakt over de informatie voor kinderen en jongeren. Als je Trusty ziet op een website, dan weet je dat het betrouwbare info is op jongerenmaat.

Je leest hier alles over Trusty.