Hoe herken ik
een veilige website?
Er zijn een aantal hulpmiddeltjes om te weten te komen of een website veilig is.

Slotje

Websites kunnen ervoor zorgen dat de informatie die jij verstuurt via internet, versleuteld is. Het wordt onleesbaar tijdens het versturen. Websites waarvan de url start met https in plaats van http, zijn zo'n veilige websites. Je ziet ook een slotje in of naast de adresbalk staan. Check het maar eens bovenaan: Jongerengids is een veilige site!

Wie zit erachter?

Zoek naar wie de website heeft gemaakt en waarom. Staan er contactgegevens bij? Dat is een pluspunt. Check de taal. Een website in perfect Nederlands is geen garantie op een veilige website. Maar is het Nederlands heel gebrekkig? Dan is de website, en de info die er op staat, dat wellicht ook.

Trusty

Kijk uit voor de uil Trusty. Staat de afbeelding op een website? Dan weet je dat de organisatie er alles aan doet om jou betrouwbare info op maat te bezorgen. De Ambrassade reikt het Trusty-label uit aan organisaties die beloven informatie te maken volgens 7 regels:

  • De informatie is op maat van kinderen en jongeren.
  • De informatie is correct en volledig.
  • Het is empowerend ofwel: het versterkt kinderen en jongeren.
  • De visie en reden van de organisatie zijn duidelijk. De informatie wil niet religieus of politiek overtuigen en zet niet aan tot het kopen van een bepaald product.
  • De informatie bereikt zijn doel.
  • Kinderen en jongeren hebben meegewerkt aan de folder, het spel, de website, …
  • De organisatie denkt na over de manier waarop de informatie er kwam.

Onderaan verwijzen we door naar alle websites voor jouw leeftijd die het Trusty-label kregen. Vind je dat een bepaalde website het label niet mag hebben? Of ken je nog een website die het label wel verdient? Laat het weten aan marian.michielsen@ambrassade.be.

Zie je Trusty niet staan op een website? Dan kan het natuurlijk toch een goeie site zijn. Test zelf de betrouwbaarheid!