Hoe kan ik
veilig online shoppen?
Je bent hier | jongeren | Centen | (Zak)geld | Hoe kan ik veilig online shoppen?
Tips om veilig online te shoppen.

1. Neem je tijd en koop niet impulsief.

2. Weet bij wie je koopt. Kijk na of je een geografisch adres, contactgegevens en algemene voorwaarden kan vinden.

3. Vergelijk gelijkaardige aanbiedingen en prijzen.

4. Stel vragen aan de verkoper.

5. Controleer of je na aankoop een aankoopbewijs of bestellingsbevestiging hebt ontvangen (dit kan via mail). Indien dit niet gebeurd is, vraag dit onmiddellijk aan je verkoper.

6. Binnen de Europese Unie mag je producten altijd terugsturen als ze je niet bevallen. Dit is mogelijk via het herroepingsrecht en kan tot 14 dagen na het ontvangen van je product. Meer informatie en de voorwaarden vindt je op www.eccbelgie.be.

7. Koop beter binnen de Europese Unie, daar gelden meestal gemeenschappelijke regels. Zo ben je als consument beter beschermd wanneer er iets foutloopt.

8. Check of de website een keurmerk of trustmark heeft.

9. Zoek reacties op over de verkoper.

Koop niet online als:

  • het te mooi klinkt om waar te zijn.
  • een verkoper een groot aantal moeilijk te vinden objecten aanbiedt.
  • een doorgaans duur object aan een extreem lage prijs aangeboden wordt.
  • een verkoper meerdere objecten met dezelfde foto aanbiedt.
  • je populaire en/of dure objecten koopt.
  • je ongevraagd een aanbieding krijgt.

Let op !

... met de website waarop je iets koopt. Wanneer de website eindigt op .be of .nl wilt dit nog niet zeggen dat het een Belgische of Nederlandse verkoper is.

... met namaak. Namaakproducten zijn illegaal en mogen niet gekocht of verkocht worden. Koop je toch namaak dan kan het zijn dat de douane het product onderschept en in beslag neemt. Het kan zelfs zijn dat de merkhouder van het product een schadevergoeding van jou eist. Meer informatie over namaak vindt je op www.eccbelgie.be.

... met betaalknoppen op het internet. Het is mogelijk dat je gebonden bent aan een overeenkomst zonder dat je effectief betaald hebt. Zo zal je gebonden zijn aan een overeenkomst na het klikken op een knop met 'betalen' of 'bestellen met betaalverplichting'. Zo kan je dan achteraf een factuur in de brievenbus krijgen en als alles correct verlopen is, moet je betalen.

Bescherming

Kijk voor meer info en tips over e-commerce op de site van Infoshopping. Let op met bijkomende kosten wanneer je koopt van verkopers buiten de Europese Unie. Op Kieskeurig.be kan je webwinkels vergelijken.

Voor gratis juridisch advies en bemiddeling met verkopers bij aankopen in een andere lidstaat van de Europese Unie, neem contact op met het Europees Centrum voor de Consument via www.eccbelgie.be.