Hoe maak ik
mijn buurt
groener?
Wil je graag je buurt groener maken? Of wil je graag je eigen kruiden, groenten en fruit? Er zijn veel manieren om met de natuur bezig te zijn.
  1. Wil je alleen of met anderen tuinieren?
  2. Heb je een tuin waar je een stukje zelf mag tuinieren? Ja -- Nee
  3. Wil je meehelpen in een tuin of wil je in je buurt helpen voor meer groen?
  4. Wil je in volle grond tuinieren of wil je liever in bakken of potten tuinieren?
  5. Heb je een klein terrasje of balkon? Ja --   Nee

A.    Samen tuinieren


Een samentuin is een tuin waarin mensen samen tuinieren. Samentuinen kunnen groot of klein zijn. Meestal zijn ze gratis. Mensen kunnen een samentuin helemaal samen bewerken. Of elke deelnemer kan een eigen stukje samentuin bewerken. Een samentuin is een heel goede manier om meer te leren over tuinieren, en om nieuwe mensen te leren kennen.

Meer info vind je in de brochure Samentuinen van Velt. Wil je graag meewerken in een samentuin die al bestaat? Zoek dan een samentuin in je buurt.

B.     Natuur in je buurt


Ruim afval op in een park, langs de straat of in een natuurgebied in je buurt.

Wil je graag meer doen voor de natuur in je buurt? Zoek dan een lokale afdeling van Natuurpunt. Kijk na wat ze allemaal organiseren. Of kijk op www.natuurinjebuurt.be over groene zones die je zelf mag bewerken. Je vindt er ook info over graffiti van mos en over insectenhotels maken, groenafval opnieuw gebruiken …

B* Volkstuinen

Een volkstuin is een eigen stukje grond, op een terrein met volkstuinen. De tuiniers betalen elk jaar huur om de tuin te gebruiken. Wil je een eigen volkstuin? Dan moet je vaak lang wachten.

Je vindt meer info bij Tuinhier. Zij organiseren ook veel activiteiten.

B* Geveltuinen

Een geveltuin is een tuin aan je voorgevel. Je kan bloembakken op je vensterbank zetten. Of wat dacht je van een klimplant tegen je gevel? Vraag wel even bij je gemeente wat mag.

C.    Eigen moestuin


Wil je zelf aan een moestuin beginnen? Verzamel eerst info. Lees verder bij ‘Waar vind je materiaal en info rond tuinieren?’.

D.    Bakken en potten in je tuin

Een bak van één vierkante meter is populair. Je hebt er geen grote tuin voor nodig. Je kan groenten kweken op je gazon, op de oprit, op je terras of op je balkon. Omdat de bak niet groot is, kan je overal goed aan. Verdeel je de bak verder in vakken? Dan heb je een goed overzicht.

Kijk ook eens bij tuinieren op je balkon voor meer info over bakken en potten.

E.    Balkon(tuin)ieren of een verticale tuin

Een tuin tegen je gevel is een oplossing voor kleine tuinen en balkons. Je ziet ze ook in restaurants en zelfs op vliegvelden. Een tuin tegen je gevel geeft je een mooie groene muur. Je hebt het hele jaar plezier van je planten, op een kleine oppervlakte. Je kan zo een tuin eenvoudig zelf maken: hang bijvoorbeeld potjes voor kruiden in een rek aan de gevel. Je kan ook een systeem kopen bij een tuincentrum.

Groen op je balkon

Een balkon moet helemaal niet groot zijn om er je eigen tuintje te beginnen. Voor kleine balkons bestaan speciale bakken die aan de rand van het balkon hangen. Je kan ook potten aan de regenpijp klikken. Voor een hangende mand vind je overal wel een plekje. Op een tafeltje kan je veel wat bloeiende planten kwijt. Stapelbakken en andere systemen koop je bij een tuincentrum.

Tips voor je balkontuin

  • Planten hebben zon nodig. Schijnt de zon niet voldoende op jouw balkon? Je kan planten zoeken die minder zon nodig hebben,  of die houden van schaduw.
  • Hoeveel gewicht kan je een balkon dragen? Zorg dat je balkon niet instort.
  • Planten in bakken en potten hebben meer zorg nodig dan planten in volle grond.