Hoe organiseer ik
een goed feestje?
Wie zelf een fuif of feest organiseert, heeft meer nodig dan een flyer, spots en een dj.

Je moet als organisator ook denken aan veiligheid, aansprakelijkheid, verzekeringen, brand, de wetten omtrent drank- en druggebruik, geluidsnormen, Sabam …

Wat je zeker moet weten:

  • Je moet 18 jaar zijn om contracten te mogen ondertekenen. Ben je jonger dan achttien? Dan mag je wel een activiteit organiseren, maar dan moet je een meerderjarige (een ouder, begeleider of kennis) vragen om de contracten te tekenen en de verantwoordelijkheid te dragen.
  • Voor een privéfuif (feestje op basis van persoonlijke uitnodigingen en namenlijst) moet je auteursrechten aan Sabam betalen en de billijke vergoeding.
  • Wie etenswaren verkoopt, heeft een vergunning nodig van de eetwareninspectie. Organisaties die maar af en toe een activiteit organiseren, hoeven dit niet altijd. Check voor de zekerheid bij fuifpunt.be.
  • Je mag geen alcohol geven of verkopen aan jongeren onder de 16 jaar of iemand die dronken is. Je mag geen sterke drank geven aan jongeren onder de 18 jaar. Dit geldt ook voor alcoholpops, zoals breezers.
  • Wil je sterke drank of cocktails verkopen? Dan loop je best eens langs bij de gemeente of jeugddienst om na te gaan of je een vergunning nodig hebt.
  • Roken is verboden in gesloten plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn. Waar niet gerookt mag worden, moeten verbodstekens aangebracht worden.

Feesten en de wet:


Minderjarigen onder de 16 mogen niet naar danszalen of drankgelegenheden tenzij met hun ouders of een volwassene.

Een uitzondering wordt gemaakt voor “dansgelegenheden die niet uit handelsgeest plaats hebben” zoals fuiven van een jeugdhuis, de Chiro, een voetbalclub, …

Gebruik oordopjes als je uitgaat, je ziet ze bijna overal! Lees ook 'Loop ik risico op gehoorschade?'.