Ik heb een
handicap.
Kan ik ook sporten?
Mensen met een handicap kunnen in principe alle sporten doen.

Dat kan individueel, in een G-sportclub, of samen met anderen in een gewone sportclub.

Wat is G-sport?

G-sport is de verzamelnaam voor alle soorten van gehandicaptensport, zowel voor sporters met een fysieke, een visuele, een verstandelijke, een psychische of een auditieve handicap.

Ook binnen één sportdiscipline worden de activiteiten verzameld onder een benaming met de grote G: bijvoorbeeld G-voetbal, G-zwemmen, G-basketbal...

Naast G-sportclubs zijn er ook ‘gewone’ sportverenigingen waar mensen met een handicap kunnen meesporten met de anderen, gewoon bij de andere sporters of in een aparte afdeling.

Het aanbod is vrij groot, omdat verschillende organisaties en verenigingen zich inzetten voor G-sport. G-sport is een term die kenbaar maakt dat personen met een handicap welkom zijn. G-sport is gewoon sporten, maar een sportclub is niet altijd een G-sportclub.

Ben je op zoek naar een club in jouw buurt? Neem dan snel een kijkje op de Sportdatabank.

Informatie over sporten voor mensen met een auditieve, motorische of visuele handicap kan je vinden bij Parantee-psylos en bij S-Sport // Recreas.

Welke sporttakken zijn er?

Atletiek

Atletiek omvat alle traditionele atletieknummers; slechtziende en blinde atleten worden bijgestaan door een gids.

Badminton

Badminton wordt staand of zittend op de grond of in een rolstoel gespeeld. Het net wordt verlaagd en misschien heb je een kortere racket nodig. Verder blijft het spel hetzelfde.

Basketbal

Basketbal is één van de meest gekende rolstoelsporten die over de hele wereld beoefend wordt. Een zeer spectaculaire sport om te zien en te spelen.

Boccia

Boccia lijkt op indoor petanque. Ook mensen met een zware motorische handicap kunnen deze sport beoefenen. Je mag de ballen onderhands, bovenhands of met behulp van een goot gooien of met de voet rollen.

Curling

Spelers laten een steen over ijs glijden en trachten hem zo dicht mogelijk bij het doel te brengen.

Goalbal

Goalbal is een paralympische sport voor mensen met een visuele handicap. Op een volleybalveld worden tastbare markeringen en twee doelen aangebracht. De bal maakt geluid doordat er belletjes in zitten. Iedereen draagt een geblindeerde skibril. Daardoor zijn alle spelers, ook degenen die zien of slecht zien, aangewezen op het gehoor en de concentratie.

Handboogschieten

Een handboogschutter zit of staat en moet alleen zijn armen goed kunnen gebruiken. Atleten met een handicap kunnen ook aan de gewone competities deelnemen.

Hockey

E-hockey is één van de varianten en is een teamsport voor mensen in een elektronische rolstoel. Het kan ook gespeeld worden door mensen met een beperkte armfunctie. Er zijn speciale sticks die aan de rolstoel vastgemaakt kunnen worden.

Rolstoeldansen

Rolstoeldansen kan in duo (twee dansers in een rolstoel) of in combi (een danser in rolstoeler en een staande partner).

Schieten

Personen met een motorische handicap schieten staand of zittend. Ze kunnen eventueel een hulpmiddel gebruiken. Voor mensen met een visuele handicap bestaat er een optisch miktoestel dat licht omzet in geluid. Vele gehandicapte schutters zijn aangesloten bij een gewone clubs.

Tafeltennis

Tafeltennis is een zeer dynamische sport voor personen met een fysieke beperking. Tafeltennis wordt staand of zittend gespeeld. De variant voor personen met een visuele handicap heet showdown.

Tennis

Rolstoelstennis is zeer attractief. De voornaamste aanpassing is dat de bal twee maal mag stuiten. Op recreatief niveau spelen tennissers in een rolstoel en zonder rolstoel samen.

Torbal

Deze sport is een variant op goalbal. Het veld is kleiner en de bal is lichter. Verder zijn er meer herkenningspunten op het terrein.

Zitvolleybal

Bij deze volleybalvariant moet je zitvlak contact houden met de grond. Het kan dus gespeeld worden zonder benen.

Zwemmen

Ook hier zijn er slechts minimale aanpassingen voor zwemmers met een motorische of visuele handicap. Bij zwemmers met een auditieve handicap wordt het startsein visueel gegeven.

Andere sporttakken zijn nog gewichtheffen, gymnastiek, ijshockey, judo, karate, langlaufen, paardrijden, roeien, rugby, schermen, skiën, triatlon, voetbal, wielrennen en zeilen.

Meer informatie over de verschillende sporttakken kan je terugvinden op de website van G-sport Vlaanderen.

Wie helpt je met de zoektocht naar de juiste G-sport?

Met of zonder handicap, het is altijd even zoeken naar wat je graag doet, wat je goed kan en waar je terecht kan.

Verschillende organisaties houden zich bezig met de promotie van G-sport, de uitbouw van infrastructuur, begeleiding en training, wedstrijden organiseren enzovoort.

Ook de Vlaamse provincies hebben aparte diensten en mensen die zich inzetten voor
G-sport.