Ik twijfel om
op kot te gaan.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Ik wil volgend jaar graag op kot, maar mijn ouders zien dat niet echt zitten. Nu twijfel ik ook natuurlijk. Wat zijn de voor- en nadelen van op kot gaan? Ik hoor dat veel leerlingen buizen als ze het eerste jaar op kot zitten? (Nick, 17)

Hallo Nick, de voor- en nadelen van op kot wonen kan je niet veralgemenen. Je hebt meer vrijheid, je woont dichter bij je hogeschool of universiteit, je hebt een rustige ruimte om te studeren ... Maar: je krijgt ook een pak meer verantwoordelijkheid, je zorgt zelf voor je eten en drinken, je moet een kot zoeken, contract afsluiten, huur betalen,... Je staat er gewoon vaker alleen voor.

Praat erover met je ouders. Het is belangrijk dat ze je steunen.

Veel beginnende studenten zijn nogal overweldigd door die plotse vrijheid. Ze genieten van het fijne studentenleven en vergeten hun studies. Jij moet zelf uitmaken welke voor- en nadelen voor jou het meest doorwegen.

Praat erover met je ouders. Het is belangrijk dat ze je steunen. Want als minderjarige heb je volgens de wet hun toestemming nodig om op kot te wonen. Ook al gaan ze akkoord, toch blijven ze verantwoordelijk en aansprakelijk voor je. Eenmaal je achttien bent (dus meerderjarig), kan je zelf beslissen waar je gaat en staat. Maar je bent dan ook zelf aansprakelijk voor alles wat je doet.

Een geschikt kot vind je via de sociale dienst van je hogeschool of universiteit. Zij hebben een databank van goede studentenkamers in de buurt en kunnen je een modelhuurcontract bezorgen.