Kan ik zonder het te weten
ook met een pedofiel
aan het chatten zijn?
Het kan iedereen overkomen.

Er wordt wel eens gezegd dat pedofielen een zesde zintuig hebben om aan te voelen of jij je onzeker voelt en steun nodig hebt. Dan slaan ze toe: met jou praten, je begrijpen, met je meevoelen tot jullie een vertrouwensband maken.

Dat noemt men grooming: verborgen onder een schuilnaam bouwen mensen een vertrouwensrelatie op met jou om je later te misbruiken. Dat vertrouwen groeit met de tijd, het kan maanden, jaren duren tot jij die persoon volledig vertrouwt.

Afspreken?

Dan komt er misschien een moment dat jullie een afspraak maken. Jij hebt geen argwaan meer. Hij is geen vreemde meer voor jou. Desnoods gun je hem wel wat hij je vraagt. Hij is immers zo lief voor jou geweest.

Ga nooit zomaar op een afspraak in. Praat er eerst over met iemand die je volledig vertrouwt: een vriend(in), je ouders, broer/zus …

In een chatroom zie je elkaar niet. Veel mensen doen zich anders voor dan ze zijn. Vaak is dat onschuldig bedoeld en is dat niet zo erg. Het kan zelfs leerrijk zijn.

Op internet mag je een beetje zelf kiezen wie je bent. Maar sommige volwassenen doen zich voor als jongeren van jouw leeftijd en hebben daar slechte bedoelingen bij. Hou dus steeds in je achterhoofd dat je nooit echt weet met wie je aan het chatten bent.

Hulp gezocht

Ben je niet zeker met wie je chat? Heb je nare ervaringen die je kwijt wil? Dan kan je dat melden bij Child Focus.