Is muziek streamen en kopiëren
van het internet
altijd legaal?
De meeste zijn perfect legaal, maar je past toch maar beter op.

Op het internet zijn er heel wat manieren om gratis naar muziek te luisteren.

Streamen

Als je muziek streamt, dan download je geen bestanden, maar je speelt ze af via het internet.

  • Op de videosite YouTube vind je heel wat liedjes en albums die je gratis kunt beluisteren. Veel van die liedjes mogen daar officieel niet op staan, maar het is niet verboden om ze te beluisteren.
  • Op SoundCloud kan iedereen zelf muziek toevoegen die iedereen kan beluisteren. De site is volledig gratis en alles wat er op staat mag je beluisteren. Dat is legaal. Zelf muziek van je favoriete artiesten op Soundcloud zetten, mag dan weer niet zonder toestemming van die artiesten.
  • Spotify is een databank van 35 miljoen liedjes waar je gratis naar kunt luisteren met reclame. Voor 10 euro per maand luister je reclamevrij en ook zonder dat je met het internet verbonden moet zijn.
  • Naast Spotify bestaan er nog een heleboel diensten, zoals Grooveshark, Simfy, Deezer, … Allemaal bieden ze een beperkt aantal uren gratis luisteren per maand aan, daarna moet je betalen. Of een maand wachten.

Downloaden

Wanneer je muziekbestanden vanaf het internet opslaat op je computer, dan ben je aan het downloaden. Op sommige sites kun je legaal muziek downloaden als je een kleine vergoeding betaalt. iTunes is de bekendste, maar ook via de Play Store en de Windows Store lukt het.

Wanneer je betaalt voor die mp3, doe je niets verkeerd. Mp3’s of films downloaden via (illegale) torrent-sites is bijna altijd wel illegaal. En daar kun je dus problemen mee krijgen.

Muziek kopiëren

Een kopie maken van de muziek die je gekocht hebt, is legaal. Maar alleen als je die kopie enkel voor jezelf gebruikt. Zo kan het gemakkelijk zijn om een kopie van een muziekbestand van op je computer ook op je mp3 speler of smartphone te kunnen zetten.

Op de officiële site van je favoriete groep muziek kopen en downloaden, is ook perfect wettig. Maar het is illegaal en strafbaar om muziek te kopen en te kopiëren voor je vrienden, of om die muziek op het internet te plaatsen die anderen kunnen downloaden, bijvoorbeeld op je eigen site, op YouTube of op SoundCloud.