Waar kan ik terecht
met mijn artistieke ambities?
Zoek je een opleiding of coaching, wil je meer ondersteuning of wil je naar buiten komen met je artistieke talent? Zit je met andere vragen? Hieronder lijst Jongerengids alle interessante organisaties op die jou verder kunnen helpen.

Opleiding


Informatie & ondersteuning


Projecten


Kunstenloket


Opleiding

Op  UitinVlaanderen.be en prettiggeleerd.be vind je een uitgebreid aanbod cursussen, workshops, lezingen en activiteiten terug.

Of zoek eens op wordwatjewil.be, een wegwijzer in het totale aanbod van cursussen en opleidingen voor volwassenen.

Informatie & ondersteuning

Op de website van Poppunt kunnen zowel muzikanten en podiumkunstenaars op zoek naar een repetitieruimte in gans Vlaanderen. Ook krijg je gratis advies over het bouwen en beheren van een repetitieruimte.

Poppunt zet zich in voor muzikanten en dj's. Online en via hun magazine geven zij informatie over muziek maken, juridische aspecten, subsidies, speelkansen, zoekertjes ... Ook organiseert Poppunt projecten, workshops, infosessies, wedstrijden en meer.

Bij Creatief Schrijven kunnen schrijvers terecht voor schrijfadvies, wedstrijden en literaire evenementen.

Koor&Stem ondersteunt iedereen die graag zingt, brengt zingende mensen samen en promoot koorwerking in Vlaanderen. Als individuele zanger kan je bij Koor&Stem terecht voor opleiding, advies, coaching en allerlei dienstverlening.

OPENDOEK is er voor iedereen die gek is van theater. Je kan bij hen terecht voor cursussen, verzekeringen, repertoireadvies en coaching en nog veel meer.

Vlamo brengt mensen samen die instrumentale muziek maken. Vlamo zorgt voor praktische en artistieke ondersteuning, ze bieden speelkansen en wedstrijden aan, regelen les en begeleiding, verzekering....

Het Centrum voor Beeldexpressie is er voor iedereen die in zijn of haar vrije tijd bezig is met film, fotografie of multimedia. Je krijgt er advies, informatie en documentatie op maat. Verder kan je je beeldend talent ook uitleven in tentoonstellingen, projecties, wedstrijden, cursussen en workshops.

Danspunt is er voor iedereen met een passie voor dans. Danspunt organiseert cursussen, infosessies en inspiratiedagen voor docenten, makers én dansers. Ze kunnen je begeleiden in je artistiek parcours en informatie op maat aanbieden. 

Muziekmozaïek is er voor iedereen die interesse heeft in alle genres binnen folk- en jazzmuziek. Muziekmozaïek geeft workshops, muziekstages en speelkansen aan muziekgroepen of individuele muzikanten. 

KUNSTWERKT is de creatieve bondgenoot van iedereen die beeldende kunst beoefent. KUNSTWERKT creëert toonkansen, biedt informatie en workshops aan, leent expomateriaal uit, organiseert atelierbezoeken...In hun webgalerie kan je je eigen beeldend werk tentoonstellen.

Journalisten of recensenten in spé kunnen contact opnemen met het jongerenperspersagentschap StampMedia, Bill voor culturele verslaggeving of bij Mediaraven vzw. Daar leer je zelf experimenteren met digitale media, filmpjes maken, websites bouwen, een computerkamp begeleiden.

Voor informatie en vragen over kunst maken in je vrije tijd helpt amateurkunsten.be je op weg.

Fameus is een professionele organisatie die alle amateurkunstenaars of – verenigingen in Antwerpen en haar districten wil inspireren,  stimuleren én ondersteunen. Fameus staat open voor een brede waaier van kunstdisciplines en is toegankelijk voor elke amateurkunstenaar ongeacht zijn achtergrond.

Zinnema is een open talentenhuis is Brussel. Zinnema is een experimenteervat waar talenten in een ondersteunend kader volop uitproberen, evolueren en inspireren, en dit in al de diversiteit die de grootstad rijk is.
   
Villanella organiseert jaarlijks de Kunstbende, een wedstrijd voor jongeren tussen 13 en 19 jaar die bezig zijn met dans, muziek, performance, tekst, tekst on stage, fotografie, video, ontwerp, mode en dj.

Projecten

In Vlaanderen zijn er heel wat organisaties (Jes, Kavka, Het Entrepot, H30, Villa Basta, Piazza dell'Arte, Het Bos... waarbij je kunt aankloppen met vragen over artistieke projecten. Ga zeker ook eens langs bij de jeugddienst, cultuurdienst of het cultuurcentrum van je gemeente.

42 jeugdhuizen, verspreid over Vlaanderen, verleggen de grenzen van hun werking door in te zetten op een jaarwerking rond artistieke expressie. Al deze projecten zijn van, voor en met jongeren. Een overzicht van al de jeugdhuizen die deelnemen vind je via de website van Formaat

De Week van de Amateurkunsten is een kunstweek voor en door iedereen die gepassioneerd is door kunst in de vrije tijd. Ze loopt elk jaar van eind april tot begin mei en zet overal in Vlaanderen en Brussel de pracht van kunst maken in de vrije tijd in de kijker. de ideale gelegenheid om naar buiten te komen met jouw artistiek talent.

Kunstenloket

Meer weten over je rechten als kunstenaar? Over een contract voor een optreden? Hoe het met de belastingen zit als je je werk verkoopt?

Het Kunstenloket geeft informatie en advies over alle financiële, zakelijke en juridische aspecten van artistieke activiteiten.