Wat is het verschil tussen
cyberhaat en cyberpesten?
Er staan vaak kwetsende berichten online. Maar wanneer is het cyberpesten en wanneer spreek je over cyberhaat?

Cyberpesten

Cyberpesten is een persoon pesten met behulp van digitale media zoals sociale media, mail, websites, sms, apps enz. Cyberpesten kan, anders dan gewoon pesten, 24 op 24 en 7 op 7 doorgaan. Het is vaak een aanvulling op 'offline pesten'.

Ook thuis ben je dan kwetsbaar. Daardoor doet het pesten vaak nog meer pijn. Via cyberpesten heeft de pester ook een groter digitaal publiek.

Officieel kan cyberpesten anoniem, maar meestal weet het slachtoffer wel degelijk welke dader er achter de anonieme berichten zit. Bijna altijd kennen dader en slachtoffer elkaar ook 'in real life'.

Cyberhaat

Wanneer de kwetsende cyberboodschappen zich niet richten op 1 persoon in het bijzonder, maar gericht zijn op hele groepen van mensen omwille van 1 specifiek kenmerk (bv. lelijke meisjes, joden, homo‟s…), dan spreken we niet over cyberpesten, maar over cyberhate. 

Mag dat?

Haatboodschappen op het internet zijn niet altijd strafbaar. Alleen woorden die aanzetten tot haat, geweld of discriminatie kunnen leiden tot vervolging. Ook uitlatingen die het bestaan van de holocaust in vraag stellen, zijn strafbaar bij wet.

Ook al is het niet strafbaar, misschien is het wel goed om te reageren. Of zet voor 31 maart jouw antwoord op haatspraak op YouTube en win vette prijzen!